Paragrafen

Bedrijfsvoering

Financiële hygiëne
In 2020 is het programma financiële hygiëne gestart met als voornaamste doel om de financiële beheersing binnen de provincie te verbeteren. In 2021 is verder aan dit programma gewerkt en zijn diverse actiepunten reeds gerealiseerd. Naar verwachting zullen de uit dit programma geformuleerde actiepunten in 2022 voor het grootste deel zijn afgerond.

Interne beheersing, processen en risicomanagement

De focus van interne beheersing ligt in eerste instantie op de rechtmatigheid en aansluitend op doelmatigheid en doeltreffendheid. Projecten worden uitgevoerd die bijdragen aan onder meer het versterken van de governance, het werken in overeenstemming met wet- en regelgeving, risicomanagement en project- en procesbeheersing.
Indien de wetswijziging in 2021 niet rond komt zal het jaar 2022 het eerste jaar worden dat het college van Gedeputeerde Staten een rechtmatigheidsverantwoording gaat afgeven. Voor het afgeven van deze verantwoording is reeds een solide basis gelegd in de organisatie door het verder versterken van de (verbijzonderde) interne controles. De vervolgambitie is om in 2022 de eerste stappen te zetten in de omslag naar een systeem- en datagerichte benadering waarbij wordt gesteund op de procesbeheersing in de eerste lijn.
Risicomanagement is een essentieel onderdeel van interne beheersing. Risicomanagement blijft ook in 2022 een belangrijk middel om de kwaliteit van de besluitvorming en de effectiviteit en efficiëntie van projecten en bedrijfsvoering te vergroten. In 2022 gaat verder gewerkt worden aan het risicobewustzijn binnen de organisatie onder andere door het voeren van zogenoemde risicodialogen. Dergelijke dialogen zullen meer onderdeel gaan uitmaken van de reguliere bedrijfsvoering.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2021 10:07:58 met de export van 11/11/2021 09:52:27