Toelichting
De provincie heeft als streven om haar activiteiten continu te verbeteren. Hiertoe worden onder meer innovatieprojecten uitgevoerd ten aanzien van duurzaamheid en Smart Mobility.
- Duurzame innovaties: De provincie zet in op innovaties die veel impact hebben op grondstoffen- en CO 2 -reductie.
- Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD): De provincie draagt bij aan het ontwikkelen en implementeren van verschillende IFD-specificaties voor kunstwerken zoals vaste- en beweegbare bruggen. Hiermee maken wij circulair bouwen van kunstwerken mogelijk. Tevens draagt de provincie bij aan het initiëren van uitwisseling van/handel in grote gebruikte bouwonderdelen.
- Circulair bouwen: De provincie werkt aan een uniforme uitvraag voor circulair en energieneutraal bouwen.
- Levensduurverlengende innovaties: Samen met de TU Delft ontwikkelt de provincie levensduurverlengende innovaties zoals bijvoorbeeld epoxy-asfalt dat een vier tot vijf keer langere levensduur heeft. Daarnaast realiseert de provincie een biodynamische oever waarbij natuurlijke, levende gewassen worden gebruikt in plaats van harde (dode) materialen, en aan mossen als bescherming van beton.
- Energieopwekking en -besparing: De provincie zet haar infrastructuur in voor innovaties ten behoeve van duurzame energieopwekking, zoals bijvoorbeeld:
- een fietspad, of een deel hiervan, uitgerust met een zonnewegdek;
- het realiseren van een energieneutrale beweegbare brug (Cruquius). - Smart Mobility: Voor het onderdeel Smart Mobility voert de provincie de Focus Smart Mobility uit, waarbij de provincie projecten uitvoert die zij eerder onderzocht en die succesvol bleken.
- De iVRI: Vanaf 2021 vindt de uitrol van iVRI’s plaats om ervoor te zorgen dat alle 260 VRI’s in de provincie worden uitgerust als iVRI. Samen met gemeenten wordt gekeken waar uitrol nog meer aan de orde is. Per jaar worden circa 25 VRI’s omgebouwd naar iVRI.
- Connected en zelfrijdende auto’s: De provincie onderzoekt samen met verschillende autofabrikanten (Nissan, Fiat en BMW) de impact van connected en zelfrijdende auto’s op onze rol als wegbeheerder en beleidsmaker.
- Europese projecten: Samen met de Europese netwerkorganisatie POLIS onderzoekt de provincie samen met kennispartners en andere Europese regio’s welke projecten op te starten die deels Europees gefinancierd kunnen worden. Ambitie is om in 2022 minimaal één Europees project op te starten.
- Coöperative adaptive cruise control: De provincie maakt een kansenkaart waarop duidelijk aangegeven wordt op welke provinciale wegen ADAS-systemen (Advanced Driver Assistance Systems) goed werken en waar nog niet.
- Communicatietechnieken voertuigen en VRI’s: In 2022 zet de provincie haar onderzoek voort naar de toepassing van twee verschillende communicatietechnieken tussen voertuigen en VRI’s.
- Interactie gebruiker Smart Mobility-toepassingen: Toepassingen om fietsverkeer te stimuleren en logistieke stromen beter te reguleren met data worden verder uitgebreid.
- Verbeteren effectiviteit regionaal verkeersnetwerk: De provincie sluit verkeerslichten van gemeenten aan op de eigen verkeerscentrale om de effectiviteit van het huidige verkeersmanagement in het regionale verkeersnetwerk verder te verbeteren. Door verkeersmanagement as a service (VMaaS) uit te vragen aan de markt wordt verwacht dat de effectiviteit van het verkeersmanagement toeneemt en dat de kosten afnemen.
- Werkplaats deelmobiliteit en MaaS: Samen met VRA, MRA en gemeenten richt de provincie een werkplaats deelmobiliteit en MaaS in om handzame werkwijzen te ontwikkelen zodat gemeenten deelmobiliteit mogelijk kunnen maken en om uniformiteit in de uitrol van deze systemen te waarborgen.