Klimaat en Milieu

Bijdragen aan de energietransitie

Rol
De provincie heeft op het gebied van energietransitie verschillende rollen. Zoals de regierol. het laten zien van voorbeeldgedrag, een kennisrol, een faciliterende rol in de regio, een stimulerende rol richting bedrijven et cetera. Voor circulaire economie zijn in de actieagenda de rollen per actie benoemd. Dit zijn de rollen van opdrachtgever, (beleids)ontwikkelaar, partner en bemiddelaar.
Samenwerkingspartners
Het behalen van de landelijke doelstelling op het gebied van de energietransitie (nu nog gesteld op 49% vermindering van de nationale broeikasgasuitstoot in 2030, zoals omgeschreven bij het maatschappelijk doel) is een gezamenlijke opgave van alle partners. Overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en inwoners, maken allemaal onderdeel uit van de transitie en dragen bij aan het behalen van de doelstelling.

Ook de transitie naar een circulaire economie kan alleen samen met anderen worden bereikt. Het aantal samenwerkingspartners is daarmee groot en bestaat onder meer uit ondernemersverenigingen en brancheorganisaties, de provinciale MKB-innovatieprogramma’s, medeoverheden (Rijk, provincies, IPO, gemeenten, Metropool regio Amsterdam), kennisinstellingen, omgevingsdiensten, afvalinzamelaars en -verwerkers, de Noord-Hollandse bouwambassadeur, Servicepunt Duurzame Energie Noord-Holland, woningcorporaties en stichting C-creators.

Prioriteiten
Opwekking van duurzame elektriciteit bevorderen

  • Regionale Energie Strategieën (RES’en): met passende ondersteuningsstructuur gemeenten helpen met het uitwerken van de zoekgebieden uit de RES 1.0 tot projectlocaties en borgen in omgevingsbeleid.

Bijdragen aan de warmtetransitie

  • We hebben als doel de gemeenten te ondersteunen de warmtevoorziening tot 2030 van 260.000 woningen in Noord-Holland te verduurzamen.
  • Stimuleren van energie besparing bedrijventerreinen
  • Het SCAN-onderzoek MRA (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland van EBN als basis voor de mogelijkheden voor geothermie (aardwarmte) afronden. Uitvoeren acties uit de routekaart aardwarmte MRA.

Borgen van de energie infrastructuur en bijdragen aan de waterstoftransitie

  • We voeren de Adaptieve Uitvoeringsstrategie Energie-infrastructuur uit.
  • Waterstof: we verkennen de mogelijkheden voor ontwikkeling van de waterstofmarkt in Noord-Holland.

Omgevingsfactoren

  • De aard van de energietransitie vraagt om een flexibele wendbare houding om voortdurend rekening te kunnen houden met, en in te kunnen spelen op, de veelheid van omgevingsfactoren die relevant zijn voor de transitie.
  • De belangrijkste omgevingsfactoren van invloed op de uitvoering van de Actieagenda Circulaire Economie 2021-2025 zijn de economische situatie van de Noord-Hollands bedrijven, omdat dit van invloed is op de mate waarin bedrijven zich kunnen en willen richten op een omschakeling naar of uitbreiding van circulair werken en produceren.
Deze pagina is gebouwd op 11/11/2021 10:07:58 met de export van 11/11/2021 09:52:27