Klimaat en Milieu

Bevorderen gezonde leefomgeving

Toelichting

De provincie richt zich op instandhouding en verbetering van de kwaliteit van bodem en ondergrond. De opgaven zijn:

  • De grondwaterkwaliteit ten behoeve van de openbare drinkwatervoorziening beschermen.
  • Verontreinigingen van bodem en grondwater saneren ter bescherming van mens en milieu en ter verhoging van de (gewenste) gebruiksmogelijkheden.
  • De (toekomst)waarde van de ondergrond inclusief het aardkundig en archeologisch erfgoed beschermen.
  • De energiewinning uit de bodem (bijvoorbeeld door geothermie, warmte-koudesystemen en warmtenetten) faciliteren.

Mijnbouwwet
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is bevoegd gezag voor vergunningen onder de Mijnbouwwet. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de winning van gas of aardwarmte (geothermie). Vanuit haar adviesrol rol kijkt de provincie naar de gevolgen van de winning voor onder andere het grondwater en de bovengrondse veiligheid.

Bodembeheer
Met de invoering van de Omgevingswet (Ow), naar verwachting per 1 juli 2022, en de opheffing van de Wet bodembescherming verandert de taakverdeling tussen provincie en gemeenten. Kern van de verandering is dat gemeenten primair verantwoordelijk worden voor de bodemkwaliteit in de bovengrond en de provincie voor het grondwater. Daarnaast blijft de provincie onder het overgangsrecht verantwoordelijk voor alle besluiten, die onder de Wet bodembescherming zijn genomen en projecten die zijn gestart. Over de financiering hiervan door het Rijk worden in de loop van 2021 afspraken gemaakt. De provincie heeft de gemeenten met het project warme overdracht ondersteund ter voorbereiding op de inwerkingtreding van de Ow en zal ook in 2022 nog ondersteuning bieden.
De belangrijkste taken van de provincie zijn het gebiedsgericht beheer van grondwaterverontreinigingen, het afmaken van de aanpak van spoedlocaties bodemsanering en van diffuse bodemverontreiniging (bijvoorbeeld lood), nazorg en beheer van restverontreinigingen na sanering en de aanpak van nieuwe stoffen zoals PFAS (PerFluor-Alkyl stoffen, zoals PFOS en PFOA). Zie deze interactieve kaart
voor de s tand van zaken van de aanpak van de spoedlocaties bodemverontreiniging in Noord-Holland
Voor PFAS vertegenwoordigt Noord-Holland zowel ambtelijk als bestuurlijk het IPO in overleggen met Rijk, VNG en UvW. Het doel is om te komen tot oplossingen voor korte- en langetermijnknelpunten, zowel op landelijk als op provinciaal niveau.
Stortplaatsen Wet milieubeheer
De provincie is verantwoordelijk voor de nazorg van stortplaatsen Wet milieubeheer.
Voor één stortplaats wordt een sluitingsprocedure afgerond middels een geslotenverklaring en een goedgekeurd nazorgplan. Op drie gesloten stortplaatsen wordt in opdracht van GS nazorg uitgevoerd.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2021 10:07:58 met de export van 11/11/2021 09:52:27