Onze rol
In de Omgevingsvisie heeft de provincie het beleid voor de lange termijn vastgelegd. Daarnaast ontwikkelt de provincie het mobiliteitsbeleid verder samen met partners in onder andere de Metropoolregio Amsterdam (MRA), nationaal verband, Interprovinciaal Overleg (IPO) en samen met de regio's binnen de grenzen van de provincie. Dat doet de provincie door gezamenlijk te werken aan plannen en/of programma’s. In het Perspectief Mobiliteit heeft de provincie al haar beleidsambities op het gebied van mobiliteit gebundeld. In de regio brengen we vervolgens onze ambities in samenwerkingsprogramma’s zoals Samen Bouwen aan Bereikbaarheid (SBaB), stellen we strategische agenda's op met de regio’s en de Vervoerregio en nemen we de gekozen maatregelen op in uitvoeringsprogramma’s Onze rol in deze samenwerkingsprogramma’s, strategische agenda's en uitvoeringsprogramma's varieert van initiatiefnemer tot partner, afhankelijk van de opgave en ons belang.
Samenwerkingspartners
De provincie werkt intensief samen met andere overheden aan de mobiliteitsopgaven, zoals de rijksoverheid, gemeenten, de Vervoerregio en waterschappen. Maar ook met organisaties die belangen vertegenwoordigen in de wereld van de mobiliteit (zoals ANWB en Fietsersbond). Tot slot geldt de intensieve samenwerking natuurlijk ook voor de reizigers en inwoners. Op landelijk niveau werken we met het Rijk en mede-provincies samen in het IPO, het NOVB en nationale bestuurstafels (fiets, OV en Spoor, verkeersveiligheid en mobiliteit).
Prioriteiten
- Opstellen regionale strategische samenwerkingsagenda's mobiliteit (per regio).
- Deelname in/aan het Rijk-regio programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid MRA (SbaB).
- Opstellen Regionale Mobiliteitsprogramma (RMP) Noord-Holland en Flevoland (klimaatakkoord).
- Uitvoeren Regionale Uitvoeringsprogramma’s Verkeersveiligheid.
- Opstellen Uitvoeringsprogramma’s Focus Smart Mobility 2022-2025.
- Opstellen Agenda slimme en schone Logistiek.
- Actualiseren van de investeringsstrategie Noord-Hollandse infrastructuur (iNHi).
- Uitwerken Nationaal Toekomstbeeld Fiets in een Regionaal Toekomstbeeld Fiets.
- Opstellen scenario’s en beleidsvoorstellen voor de aanpak van de financiële opgave voor het investeren in provinciale infrastructuur.
Omgevingsfactoren
- De Nationale Omgevingsvisie is in ontwikkeling en beoogt een actievere rijksoverheid op het gebied van ruimtelijke vraagstukken en de klimaatdoelstellingen, wat effect zal hebben op de provinciale rol bij de mobiliteitsvraagstukken.
- Voor een deel zijn we voor het realiseren van maatregelen afhankelijk van (co)financiering door het Rijk en Europa. Dit kunnen middelen zijn uit het Mobiliteitsfonds, het Groeifonds (onder andere reservering € 1,5 miljard voor doortrekken Noord-zuidlijn naar Hoofddorp), maar bijvoorbeeld ook fondsen van BZK voor (versnellen) woningbouwopgaven of realiseren van klimaatdoelen.